Рио де Жанейро очаква около 100 млрд. евро инвестиции

Бразилците имат повод за радост покрай победата на Рио де Жанейро заради предстоящото откриване на около 720 хиляди работни места до 2016 г.<br />

© Reuters

Бразилците имат повод за радост покрай победата на Рио де Жанейро заради предстоящото откриване на около 720 хиляди работни места до 2016 г.

Инвестициите в щата Рио де Жанейро в следващите години до 2016 г. ще бъдат около 250 млрд. реала (96.4 млрд. евро). Това заяви Крищиано Прадо Барбоза, управител на Центъра за нови инвестиции на Федерацията на индустриите на щата Рио де Жанейро (FIRJAN).


Барбоза увери, че след избора на Бразилия за домакин на летните олимпийски игри през 2016 г. ще бъде преразгледан планът за инвестициите в щата за периода 2010-2012 г. За тогава са планирани около 48.6 млрд. евро.


Проучването на FIRJAN, известно като "Решението Рио", включва мненията на представители на частния и публичния сектор до юли. "Много от компаниите показаха, че са зависими от това дали Рио ще спечели домакинството. Затова ще направим проучване. Със сигурност инвестициите ще се увеличат", каза Барбоза.




Въпреки оптимизма той заяви, че е рано да се каже колко ще е ръстът. Според мениджъра тези близо 49 млрд. евро ще бъдат удвоени. "Вече има планове за строеж на нови хотели заради световното по футбол и олимпийските игри през 2016 г. Националните и чуждите инвеститори ще чуят за Рио де Жанейро по един или друг начин. Това беше нещото, което липсваше, за да вкараме щата в радара на международния туризъм", добави Барбоза.


Двойник на Барак Обама държи картонена фигура на Мишел Обама в чест на победата на Бразилия<br />

© Reuters

Двойник на Барак Обама държи картонена фигура на Мишел Обама в чест на победата на Бразилия


В плановете на бразилците влиза идеята през 015 г. Рио да приема 40 милиона туристи, колкото посещават годишно и Ню Йорк.


Проектът "Решението Рио 2010-2012" предвижда 11 млрд. евро за инфраструктура и 4 млрд. евро за логистика. Сред основните задачи са модернизирането и разширяването на международното летище "Антонио Карлош Жобим", удвояването на магистралите, както и построяването на още две линии на мерото. В проекта обаче не влиза пускането на влака-стрела, който ще свърже Рио и Сао Пауло. За него са нужни още 13 млрд. евро.


Всички тези планове ще отворят над 2 милиона работни места. До 2016 г. се предвиждат 720 хиляди, а до 2026 г. - още 1.3 милиона. Работните места ще са в два сектора - строителния и туристическия. От FIRJAN ще си сътрудничат с Националната служба за индустриално обучение, за да дадат необходимата квалификация на хората, които ще бъдат наети. "Те трябва да научат и английски. Това е универсалният език. Хората от първия сектор ще трябва да знаят езика заради чуждестранните предприемачи, а тези от втория - за да могат да общуват с туристите и спортистите от чужбина", каза Барбоза.