Рио де Жанейро спечели домакинството на летните олимпийски игри през 2016 г.

Президентът на Бразилия Луиш Инасио Лула да Силва изнесе много силна реч, която допринесе за победата на Рио де Жанейро

Днес ще бъде определен домакинът на летните олимпийски игри през 2016 г. Финалистите са Чикаго, Рио де Жанейро, Мадрид и Токио. Фаворити са кандидатурите на САЩ и Бразилия. Испанското предложение е едно от най-добрите според специалистите, но негласното правило за ротация на континентите е в минус за Мадрид, тъй като през 2012 г. игрите ще са в Лондон. Право на глас имат 95 от членовете на МОК, присъстващи в Дания.


19:51 Пеле не може да сдържи сълзите си. Роден победител, той постига поредната си голяма победа. Впечатляващата реч на президента Лула да Силва очевидно е въздействала на членовете на МОК.


19:50 Рио де Жанейро е победителят! Бразилия получи правото да организира летните олимпийски игри през 2016 г.




19:48 Президентът на МОК Жак Рох влиза в зала Bella Center в датската столица. Всички присъстващи стават на крака, за да покажат уважението си към олимпийския химн.


19:22 Посланикът на Рио 2016 Пеле може да спечели четвъртата си световна титла. Краля на футбола заяви наскоро, че е триумфирал във всевъзможни турнири от всякаква величина, но му липсват олимпийските игри. "Имам три световни титли, вкарал съм над 1000 гола, но никога не съм играл на олимпийски игри. Подписах първия си професионален договор на 15 г. със "Сантош". По онова време професионалните футболисти нямаха право да участват на олимпийски игри", каза Пеле. Може би сега ще постигне поредния си голям спортен успех, макар и извън терена...


Искрената радост на бразилската делегация в момента, в който Жак Рох съобщава, че Рио де Жанейро печели<br />

© Reuters

Искрената радост на бразилската делегация в момента, в който Жак Рох съобщава, че Рио де Жанейро печели


18:32 Напрежението и интересът се повишават. Като в реалити шоу сега идва ред на паузата... Победителят ще бъде обявен след около час.


18:31 Рио де Жанейро е много близо до победата. Дали неписаното правило за ротация на континента домакин ще бъде спазено или Мадрид ще последва Лондон като организатор?


18:30 Оптимизъм в испанския лагер.


Испанците също подкрепят Мадрид и се надяват страната им да е домакин на летните олимпийски игри през 2016 г.<br />

© Reuters

Испанците също подкрепят Мадрид и се надяват страната им да е домакин на летните олимпийски игри през 2016 г.


Бразилците изглеждат фаворити повече от всякога.


Хиляди кариоки се събраха на Копакабана, за да следят заедно гласуването в Копенхаген. Те вдигнаха огромен транспарант с образа на прочутата статуя на Христос с надпис:&nbsp;&quot;Рио те обича&quot;<br />

© Reuters

Хиляди кариоки се събраха на Копакабана, за да следят заедно гласуването в Копенхаген. Те вдигнаха огромен транспарант с образа на прочутата статуя на Христос с надпис: "Рио те обича"


18:28 Токио е вторият кандидат, останал извън борбата. Рио де Жанейро и Мадрид са финалистите.


18:27 Никой в делегацията на Чикаго не може да повярва какво се е случило.


18:24 Изненада! Фаворитът Чикаго отпадна първи!


Елиминирането на Чикаго предизвика сериозна изненада сред всички присъстващи и доказа, че тук предварителните прогнози за момента не важат.


Обявяването на резултата от президента на МОК Жак Рох.



18:10 Започва първият тур на гласуването. Тук един от кандидатите ще отпадне.


16:50 Представянето на кандидатурите приключи. В 18.10 ч. предстои гласуването, което ще е в три етапа.


16:37 Кралят на Испания Хуан Карлос последен взе думата. "Моето семейство също е олимпийско. Участвали сме на няколко олимпийски игри, а дъщеря ми Елена е почетен президент на Испанския параолимпийски комитет", каза кралят на иберийската страна. Той добави, че внуците му са доброволци в кандидатурата на Мадрид 2016. След това призова членовете на МОК да гласуват за Мадрид.


16:34 Почетният президент на МОК Хуан Антонио Самаранч заяви, че "Испания е страна, която обича спорта". Той не пропусна да отчете добрите резултати на спортистите през последните години. Самаранч обясни пред членовете на МОК връзката на краля на Испания с олимпизма. "Испанците сме единственият народ в света, който се управлява от човек, участвал на олимпийски игри."


16:26 Капитанът на "Реал" (М) Раул припомни, че спортистите са пример за младите и че трябва да са отговорни. Нападателят завърши с думите I belive (Аз вярвам).


Капитанът на &quot;Реал&quot;&nbsp;(М) Раул целува състезателката по хокей на трева Моника Фигар пред радостния поглед на параолимпийската плувкиня Тереса Паралес по време на представянето на кандидатурата на Мадрид<br />

© Reuters

Капитанът на "Реал" (М) Раул целува състезателката по хокей на трева Моника Фигар пред радостния поглед на параолимпийската плувкиня Тереса Паралес по време на представянето на кандидатурата на Мадрид


16:19 Кметът на Мадрид Алберто Руис Галардон заяви: "Предлагаме ви нашето постоянство, нашата работа и нашия талант. Заедно ще мечтаем и ще страдаме. Това ще промени живота ни и ще го помним завинаги."


16:02 Част от букмейкърските къщи спряха да приемат залози за Чикаго.


15:50 Испания представя кандидатурата си.


15:40 След почивката ще започне представянето на Испания


13:41 Лула да Силва започва речта си. "Горд съм, че представям 190 млн. бразилци в Копенхаген. Обичаме спорта и живота. Като гледам петте олимпийски кръга, виждам страната си. Дойде нашият момент. Сред десетте водещи страни в света Бразилия е единствената държава, която никога не е организирала олимпийски игри. Също както и сред четирите кандидати днес. За тях ще е просто още едно издание, а за нас ще бъде възможност без прецедент, ще вдъхнови нови успехи. Това е кандидатурата на Южна Америка с близо 400 млн. жители, континент, който никога не е приемал олимпийски игри. Дойде време да сложим край на това. Рио е готов и ако ни дадете възможността, няма да съжалявате." Много силна реч на бразилския президент.


13:40 Турнирът по плажен волейбол ще се играе на Копакабана, ако Рио спечели


13:33 Кметът на Рио де Жанейро изтъкна страстта на бразилците към олимпийските спортове, както и "мощта на спорта за правенето на добро дело".


Ако Рио де Жанейро спечели, турнирът по плажен волейбол ще се играе на Копакабана, обещават от Бразилския олимпийски комитет<br />

© Reuters

Ако Рио де Жанейро спечели, турнирът по плажен волейбол ще се играе на Копакабана, обещават от Бразилския олимпийски комитет


13:09 Бившият президент на ФИФА Жоао Хавеланж пръв взима думата.


13:07 Започва представянето на Рио де Жанейро. Президентът Лула да Силва оглавява делегацията.


12:29 Представителите на Япония уверяват, че в олимпийското село в Токио няма да се разнася миризмата на риба.


12:11 Японците акцентираха на две неща, които вълнуват младите по света - новите технологии и манга изкуството.


12:10 Президентът на Японския олимпийски комитет Цунекацу Такеда заявява, че се чувства "горд от плана на Токио, изготвен от олимпийците" и показва желанието си "да се постигне мир чрез спорта".


12:00 Японски параолимпиец представя плана за организиране на параолимпийските игри през 2016 г. от Токио.


Премиерът Юкио Хатояма и останалите членове на японската делегация заложиха на отношението към младите в подкрепата си за Токио 2016<br />

© Reuters

Премиерът Юкио Хатояма и останалите членове на японската делегация заложиха на отношението към младите в подкрепата си за Токио 2016


11:40 Министър-председателят на Япония Юкио Хатояма: "Токио може да е пример за сигурност и опазване на околната среда с поглед към бъдещето."


11:32 Японски гимнастик на 15 години откри представянето на Токио с думите: "Въпреки че не съм министър-председател, аз представям една много по-голяма група - тази на младите. Изберете един град, който споделя ценностите на спорта и на олимпийското движение."


11:25 Започна представянето на Токио.


10:55 Обама наруши протокола и помоли Жак Рох за позволение да поздрави всички членове на МОК един по един лично.


10:27 Мишел Обама дава думата на Барак Обама. Президентът на САЩ заяви: "Моля ви да изберете Чикаго, заради причината, поради която го направих аз преди 25 години - защото се влюбих в града." На въпрос на арабски представител на МОК за свободното влизане на арабите в САЩ Обама отговори: "Искам да видя САЩ като отворена страна за хората от целия свят. Тази визия се позагуби през последните години. С олимпийските игри ще върнем представата за това как е създадена държавата." Той припомни, че в Чикаго съжителстват хора от целия свят.



10:22 Думата взима Мишел Обама - първата дама на САЩ. Родена в Чикаго, тя казва: "Мога да мечтая и мечтая за едни игри, които ще вдъхновят много семейства и много домове. Те ще покажат, че има спорт и че има едно място за всички деца."


09:50 Започна представянето на Чикаго


09:45 Двама от членовете на МОК отсъстват - гвинеецът Алфа Ибрахим Диало и финландецът Саку. В първото гласуване право на участие ще имат 95 член на МОК.



Програмата за деня
9:30 Президентът на МОК Жак Рох открива Генералната асамблея
9:50 Представяне на Чикаго
11:30 Представяне на Токио
13:10 Представяне на Рио де Жанейро
15:50 Представяне на Мадрид
18:10 Начало на гласуването
19:30 Обявяване на победителя